Gamla spöken i juletid

..när det kom till pengarna så höll han hårdare i dem än Scrooge själv..

Jag har just upplevt min egen julsaga. Ni vet den där klassiska berättelsen om den onda och girige Scrooge som hunsar alla och håller hårt i sina pengar och låter andra svälta. sen dyker det upp tre spöken och ger honom lite att tänka på och vips har han blivit en god man över en natt.

Min saga är tvärt om. Jag har hittat ett ont spöke som jag trodde var borta sen många år nu. Men han dök upp från ingenstans och beslutade sig givetvis för att visa hur vidriga några av mina tidigare år var.

Spöket i fråga är en person som jobbat inom bokningsbranschen och engagerat musiker  och coverband i västsverige. Till saken hör att det aldrig varit rent spel från hans sida och när det kom till pengarna så höll han hårdare i dem än Scrooge själv. Men boka det kunde han. Många av de kollegor jag stöter på som har haft samröre med honom, har fortfarande fodringar mot honom, men dessa är inte aktuella längre då han var tvungen att gå under jorden och byta stad.

Rykten om hans existens har florerat men inte varit något jag ens tänkt på förrän ett par dagar sedan då jag blev bokad via en vän på en spelning i en stad utanför Göteborg. Döm av min förvåning då jag får spökets mobilnummer när jag ber om närmare info om spelningen. Till saken hör ju också att spöket under den tid då det inte betalades ut några pengar hade en benägenhet att sluta svara i telefon och därefter gömma sig när man skulle söka upp honom personligen.

Vid första samtalet svarade han givetvis inte och därifrån var det en enda lång resa tillbaks till svunna tider av strul och missnöje. Jag hade lovat mig själv att aldrig ha något med den här personen att göra och efter en ordentlig läxa så lovar jag här och nu att aldrig gå samma väg igen. Jag har byggt på mitt företag i snart ett decennium och att bli hemsökt på det här viset ger mig bara kraft att gå vidare på mina egna premisser.

Du vet vem du är, du vet vad du har gjort och du vet att jag inte gillar det.

Inte en gång till.

M

Martin Brisshall