Skål! ...eller...?

Märk väl att den bedömningen bör ske INNAN man börjar supa.

Kära vänner.

Föreställ er en uteservering med drygt 800 pers i publiken. Solen gassar och stämningen är på topp. På scen står en trubadur och skriker ”Skål!!” i parti och minut.

Känns det igen? Hört den förut? Lagt pusslet och köpt tröjan?

Jodå. Det är after beach och sommar som aldrig förr. Dagen till ära så har det dessutom regnat som det gör en typisk sommardag vid kusten och det medför att publiken fått tränga ihop sig under taket här på en av västkustens stora after beach-ställen. Och visst är det lite av en jargong att skrika skål och få folk berusade. Det hör liksom till ett slags kollektivt mönster bland oss engitarrade banditer..

Men ibland kryper det upp en känsla längs ryggraden på mig där jag står med min pilsner i hand. Vad tycker de som inte dricker sprit? Hur är det med de som kämpar mot alkoholism och dem vars liv avsevärt försvårats av oförmågan att sätta en gräns?

Många i min närhet skulle ju säga att om man nu inte pallar alkoholen så skall man ju inte vara på en after beach, men är det verkligen så att en after beach är en inhägnad för folk som gillar sprit? Kollar man på barnen som skuttar runt blad flaskor och glas så kan jag ju känna mig illa till mods om så vore fallet.

Min far miste sitt liv till följd av spriten och det är ju inte så konstigt att jag reflekterar över min situation när jag nu jobbar så nära krogen, festlivet och alkohol.

Som jag ser det så står jag med en fot i varje läger; givetvis önskar jag ingen att det beroende och den sjukdom som alkoholism är någonsin får fäste. Det kan förstöra så mycket på så kort tid, och inte minst för folk som finns omkring.
          Men jag är inte heller den som tänker moralisera och fördöma den som vill ta sig ett glas. Om man nu vet om riskerna och har uppnått en myndig ålder så är det upp till var och en att reflektera över sitt drickande och anpassa konsumtionen efter sin egen bedömning.

Märk väl att den bedömningen bör ske INNAN man börjar supa. När man väl börjat så är det ju som bekant inte lika lätt.

Så mina vänner där ute. Även om det är gött med mera brännvin och att unna sig själv lite lycka och rus under sommarledigheten, respektera även dem som sitter där och njuter av musiken, solen och ledigheten i all enkelhet. Bara för att de inte är med i festen så behöver inte det betyda att de inte roar sig.

(De har  nog säkerligen roligt ändå, på din bekostnad..)

Martin

Martin Brisshall