Midnattsmeck

det känns alltid bra att veta att det finns EN snäll människa ibland alla andra telefonister i ( det av svavel doftande, eld svedda och syra droppande) kontorslandskapet..

(Skrivet i samband med företagsbokföringen..)

Jag gillar skatteverket.

Jo, det är sant! Jag hade ganska svårt för dem för ett tag sen, när det var ganska mycket i form av omräkningar av skatt och annat.

Jag bör väl förklara för de som inte är insatta i företagsekonomi (i verkligheten). Så här funkar det:

Du startar ett företag med en idé om vad du vill pyssla med. Och redan när du registrerar företaget så skall du ge besked till skatteverket hur mycket du kommer att tjäna. Rätt omöjligt om man nu inte har en kundkrets, startkapital, osv. Men om du drar till med ett belopp (eller bara skriver 0:- i blanketten) så kommer skatteverket automatiskt att räkna ut en årlig skatt baserat på det beloppet. sen delar de upp det på 12 månader, och vips har du en sk. preliminärskatt. en skatt du alltså betalar i förväg för inkomsterna under året. Om du nu har räknat i underkant och tjänar mer under året så får du helt enkelt betala restskatt, och återbäring om du inte tjänat lika mycket som du trodde.

Det bästa med det här är att du kan ändra din beräknade inkomst (eller preliminära självdeklaration som det så fint heter) hur många gånger du vill. Det är bara att jaga tag i blanketten på deras hemsida, fylla i den via datorn, printa ut, skriva under och lämna in på skattekontoret.

Och trots allt meck, alla struliga formuleringar och språkliga såväl som byråkratiska snårskogar så har jag på senare tid alltid lyckats få en väldigt förstående och hjälpsam människa på tråden när man ringer skatteupplysningen.

Det är inte så att jag roar mig med att betala extra skatt för nöjes skull, men det känns alltid bra att veta att det finns EN snäll människa ibland alla andra telefonister i ( det av svavel doftande, eld svedda och syra droppande) kontorslandskapet..

(Om nu någon från skatteverket ser det här så är den sista kommentaren inom parentes ett litet utlopp av frustration från de år som gått sen jag startade företaget.)

I övrigt är jag nöjd.

Girigbukar..

  =;)